Tarifler

Şakacıktan Veganlara Yeşil Mercimek Köftesi

Yeni bir beslenme düzeni oluşturmaya çalışırken bazen “eski” yemekleri pişirmek işleri kolaylaştırmıyor. Yeni düzene yeni tarifler gerekebiliyor. Hatta bazen metabolizmayı canlandırmak adına, biraz alışık olunan çizginin dışına çıkıp, farklı bir yeme üslubunu geçici olarak uygulamak gerekebiliyor.

Böylesi zorlayıcı etkileri hafifletmek için bazı tarifler biriktirmeye başladık.

Bu tariflerden benim ilk denediğim bir bakliyat köftesi oldu. Hem diyeti monotonluktan çıkartmak hem de “vegancılık” oyunu içeren altıncı hafta diyet listesine bir alternatif yaratmak adına işe yarayan bu tarifi annem “Kevser’in Mutfağı” adlı yemek blogunda görüp, önermişti. İçinde bir tane yumurta var ve o yegane yumurta bu tarifi “vegan”lık kategorisinin dışına itiyor, biliyorum. Ama “vegancılık” oynarken bir yumurtanın hesabı sorulmaz! Tarifin orijinal linki şurada. Eğer oradan kaybolursa tarif, detayları da aşağıda:

Yeşil Mercimek Köftesi

Malzemeler

2 su bardağı yeşil mercimek (bardak ölçüsü 200ml)
1 yumurta
1 küçük soğan
2 yemek kaşığı galeta unu
1/2 demet ince kıyılmış maydanoz ya da dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağ

Yapılışı

Mercimeği yıkayıp, küçük bir tencereye koyun ve fazla yumuşatmadan, diri kıvamda kalacak şekilde suda haşlayın. (Mercimek çok yumuşak olursa köfteye şekil vermek güçleşecektir.)

Diri haşlanmış mercimeği küçük bir elektrikli doğrayıcı ile kıyın. Tamamen püre haline gelmesine gerek yok. Soğanı rendenin kalın tarafıyla rendeleyip, fazla suyunu sıkıp atın.

Kıyılmış mercimeğin içine rendelenmiş soğanı, yumurtayı, kıyılmış maydanoz/dereotunu, galeta ununu, tuzu ve baharatı ekleyip yoğurun.

Harçtan parçalar koparıp köfte şekli verin. Büyüklüğü tercihinize bağlı… Ben pinpon topu büyüklüğünde parçalar koparttım; yuvarladım ve biraz yassılaştırmayı tercih ettim.

Köfteleri kızartmak için tavayı iyice kızdırın ve tavaya iki yemek kaşığı kadar zeytinyağı koyun. Köfteleri kızgın tavaya dizip, ısıyı orta yüksek ateşe ayarlayın. Bir yüzeyleri iyice kızardıktan sonra spatula ile çevirip diğer yüzeylerini pişirin.

Not: Bu malzemeyle ve belirttiğim ebatta 18 tane köfte elde ettim. Bence bu köfte sıcakken yendiğinde en lezzetli halinde… Soğukken ya da yeniden ısıtılarak da keyifle yenebiliyor. Ancak taze taze pişmiş köftenin tadını çıkartmak için yiyeceğiniz kadarını pişirip, kalanları buzlukta saklamak daha doğru bir tercih olacaktır.

Fotoğraf: Pixabay

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s