Tarifler

Yulaflı Ballı Muhallebi

Aramızda hiç şeker tüketmeden bir sene geçirenler var (bkz. İdil!), biliyorum. Ama tatlı benim yaşamımdan çıkartmak isteyeceğim bir şey değil, bunu da biliyorum.

Cafe Fernando kitabının hazırlık sürecinde yapıp da yediğim tatlıları düşününce, son iki senedir yediklerim, onların yanında manastırda rahibe kalır elbet. Ancak “beslenme eğitimi” içinde bu şekerli gıdalara düşkün olan damağın ıslahı da önemli, reddedilemeyecek bir aşama…

Rafine şekerden olabildiğince uzak durmak, bu sayede gerçekten özel zamanlarda ve gerçekten özel tatlıları yerken hiç vicdan azabı duymamayı getirecekse beraberinde, neden olmasın?

Her günü festival gibi yaşayabiliyoruz. Elimizi nereye uzatsak endüstriyel yöntemlerle üretilmiş, hayal sınırlarımızı zorlayan çeşitlilikte tatlı mevcutken, bu durumu fark etmek biraz güç. Oysa birkaç kuşak önce örneğin baklava yemek için yılın belirli dönemleri ve hayatın belirli etkinlikleri bekleniyordu.

yulafli_muhallebi

Özel zamanlarda özel tatlara yer açabilmek için gündelik yaşamda şatafatlı tatlılardan uzak durmak fikri, düşündükçe daha “doyurucu” gelecek. Eminim.

Bu fikri “beslemeye” yarayacak bir tarifle karşılaştım önceki hafta. Refika Birgül’ün on buçuk dakikada anlatabildiği “Beş Dakikalık Tarifler” serisinden yulaflı muhallebi tarifi. Orijinal videoyu izlemek isterseniz şuraya tıklayın. Özet tarif ise aşağıda:

Yulaflı Ballı Muhallebi
(2 kişilik)

Malzemeler

3 yemek kaşığı dolusu yulaf ezmesi
320 ml süt
1 yemek kaşığı bal
1 tane kuru incir
10-12 tane kavrulmuş fındık

Yapılışı

Pişme sürecini hızlandırmak için öncelikle yulafı elektrikli doğrayıcıda öğütün.

Küçük bir tencereye koyduğunuz sütü ocağa alın. İçine, un haline getirdiğiniz yulaf ezmesini ekleyin. Orta ateşte, ara ara karıştırarak muhallebi kıvamına gelene dek pişirin.

Muhallebi pişince, incir ve fındığı elektrikli doğrayıcıda öğütün. Pişen muhallebiye bir yemek kaşığı bal ekleyip, karıştırın. İki adet kaseye muhallebiden biraz dökün. Üstüne fındıklı incirli karışımı paylaştırın. En üste kalan muhallebiyi paylaştırın. Buzdolabında soğutun.

Not: İncir ve fındık tercihe bağlı. Onların yerine üstüne taze meyveler eklenebilir ya da sade olarak da yenebilir.

Fotoğraf: B. Bingör

Advertisements

One thought on “Yulaflı Ballı Muhallebi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s